Az extrém sebesség elérését a PCI Express 4.0 csatoló teszi lehetővé.

Az idei Computexen sok új és érdekes dolgot láttunk. De részemről kiemelkedett a tömegből a Corsair egyik új megoldása. Például az AMD által bemutatott X570-es lapkészlet, ami támogatja a PCI Expressz 4.0 technológiát. Természetesen érkeznek a 4.0-ás sávokat kihasználó eszközök is, az új Navi alapú videokártyákon túl mindjárt itt vannak a következő generációs SSD-k, amik az új rendszert építő felhasználók számára hatalmas előnyt nyújtanak majd.

Az MP600-as alapja, az idei CES-en bemutatott Phison E16-os vezérlő, mely mostanáig az egyetlen, ami PCI Express 4.0 4x csatolófelülettel dolgozik. A vezérlő egyelőre csak a Toshiba BiCS4 TLC NAND Flash memóriáját támogatja, ám ez valószínűleg még nem végleges, így a közeljövőben bekerülnek a képbe a Micron, vagy az Intel által tervezett megoldások is.

A Corsair adott némi tájékoztatást, az AMD által bevezetett szabvány kihasználásával elérhető sebességről, ám néhány fontosabb részleten kívül, viszonylag kevés adatot ismertettek. Az új MP600-as SSD-k a Force széria tagjai lesznek, és M.2 2280-as formátumot használnak. A hűtésről sem feledkeztek meg, hiszen köztudott, hogy a nagy teljesítményű, NVME vagy PCI-E protokollt használó SSD-k hajlamosak a melegedésre. A korábbi tapasztalatok alapján, ezek a meghajtók akár 60-80 Celsius környékére is felmelegedhetnek, a hőértékek visszafogásáért itt egy masszív hűtőborda felel majd, ez a megoldás pedig más gyártóknál is elterjedhet majd. 

A Corsair által megadott értékek szerint, az új széria akár tízszer gyorsabb lesz a SATA 6 Gbps-os eszközöknél. Konkrétan 4250 MB/s-os maximális írásra, és 4950 MB/s-os maximális olvasásra lesz képes folyamatosan. A fürgeség ára, először is az X570-es lapkészlet, ami jelenleg egyedüliként biztosítja a PCI Express 4.0-át, azonban már korábban is szóba került, hogy több előző lapkészlet is megkaphatja a támogatást. Amennyiben az új interfész ezeken is működik, a gyártóknak már csak a megfelelő BIOS-t kell mellékelni a ráncfelvarráson átesett alaplapokhoz, ám az új, harmadik generációs Ryzen processzorok nélkül ne is reménykedjünk, a villámgyors sebességet nyújtó csatoló alapfeltétele ugyanis a Zen 2.

A Corsair új SSD-i július környékén, a Ryzen 3000 megjelenésével szinkronban érkeznek.

(Visited 41 times, 1 visits today)

hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük