Magyar idő szerint péntek reggel, a Huawei fejlesztői konferenciáján Richard Yu, a cég vezetője állt elő a kínaiak által fejlesztett operációs rendszerrel, amit Harmony OS-ként ismerhetünk meg.

Már régóta tudjuk, hogy a Huawei 2017 körül elkezdett fejleszteni egy saját operációs rendszert. Aztán idén amikor az USA kihirdette az embargót, felgyorsultak az események. Ma reggel a Huawei Developer Conference-en bejelentették az új operációs rendszert.

geekz

Richard Yu, a Huawei vezére Harmony OS néven mutatta be a cég által fejlesztett operációs rendszert. A szakember szerint a jelenlegi operációs rendszerekkel – Androidoddal és iOS-szel – a legnagyobb probléma az, hogy túlságosan fragmentáltak. Az Apple és a Google is külön-külön OS-t készített például az okostelefonokra, táblagékepre, okosórákra és laptopokra, ugyanakkor szerinte ez nem lehet megoldás, hiszen mind ugyanarra az alapra épülnek, így nem működhetnek tökéletesen. Ráadásul egyre több eszköz készül, aminek különböző operációs rendszerek kellenének, így lényegében ez az irány nem tartható.

Yu szerint a Harmony OS-t ezzel szemben úgy készítették el, hogy – a korábbi híreknek megfelelően – minden eszközön képes legyen futni, és annyi erőforrást használjon, amennyire ehhez épp szüksége van. A Huawei-vezér úgy látja, ennek köszönhetően nemcsak sokkal gyorsabb, de a jelenleginél jóval biztonságosabb is lesz a kínai operációs rendszer.

Az operációs rendszerhez érkezni fog egy okostelefon is, ami valószínűleg a Huawei almárkája a Honor dob majd piacra. Sajnos erről többet egyelőre még nem tudunk, de minden bizonnyal Honor lesz az első okotelefon a világon, amin az új Harmony OS fog futni.

A Harmony OS nyílt forráskódú lesz, így lényegében bármelyik készülékgyártó dönthet úgy, hogy saját iterációt telepít az eszközére.

Nagyon várjuk az új operációs rendszert. Jót tenne a piacnak is, hogy nem csak kettő közül lehet választani és tán hozna egy kis színt az okostelefon piacra. Senkinek (a haladó felhasználóknak) nem tetszik, hogy 2 nagy vállalat uralja ezt a szférát. Szívem szerint jómagam vagy a Jolla Sailfish vagy Ubuntut használnék, de sajnos tudjuk mind a kettőnek a szomorú történetét.

(Visited 20 times, 1 visits today)

hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük