Talán nem vagyok vele egyedül, ha azt mondom, hogy az alábbi hír után a levegőbe csaptam. Bár még nagyon korai az öröm, de végre elindult valami már-már az egész világon, hogy a fent említett 2 “erkölcsös” céget, birodalmat kellő büntetéssel jutalmazzák.

Most nem térnék ki a rengeteg adatvédelmi botrányra és a sok nevetséges incidensre ami történt az elmúlt években. De teljes szívemből remélem, hogy ezúttal ez az intézkedést célt ér és kicsit megrogyik majd a 2 piaci szereplő. Nyilvánvaló, hogy nem a pénzbüntetés a megoldás.

Ugyanis, több amerikai tagállam pert indított a Facebook ellen – közölte Letitia James. Közleményében New York állam igazságügyi minisztere leszögezte: a vizsgálatot kétpárti egyetértéssel indítják meg a jövő héten, hogy feltárják, a Facebook csökkentette-e felhasználóinak választási lehetőségeit a verseny elfojtásával, és veszélybe sodorta-e felhasználóinak adatait.

A Facebook elleni vizsgálathoz New York mellett eddig csatlakozott Colorado, Észak-Karolina, Florida, Iowa, Nebraska, Ohio, Tennessee és a szövetségi főváros, Washington is. Valamennyi államban azt feltételezik, hogy a Facebook a közösségi média területén meglévő monopol helyzetét felhasználhatta a verseny elfojtására. A Facebook – amely nemrég egyezett meg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal a hanyag adatkezelés miatt kirótt ötmilliárd dolláros kártérítésben – még nem reagált a tagállami vizsgálatra.

A Facebook elleni vizsgálattól függetlenül mintegy tucatnyi amerikai tagállam várhatóan trösztellenes vizsgálatot indít a Google ellen is. A pert indítók azt gyanítják, hogy a Google visszaélt helyzetével a digitális reklámozás piacán. A The Wall Street Journal értesülései szerint a vizsgálatot Ken Paxton texasi államügyész jelenti be a jövő héten egy médiakonferencián.

Forrás: The Wall Street Journal

(Visited 35 times, 1 visits today)

hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük